KMH- Královská hudební konzervatoř

Královská hudební konzervatoř je novým střediskem živého a mezinárodně uznávaného hudebního života ve Švédsku a slouží i jako místo setkávání a kulturní scéna pro širokou veřejnost. Královská hudební konzervatoř ve Stockholmu, založená roku 1771 jako vzdělávací části Královské švédské akademie hudby, je druhá nejstarší konzervatoř na světě. Nová kompozice areálu školy je příkladem architektury s jedinečnou a silnou identitou. Architektonickými tématy byly hodiny hudby, rytmus a zlatavé žestě, jež se také odrážejí ve volbě materiálů. Konzervatoř tvoří čtyři veřejné koncertní sály pro výuku, vzdělávání a představení. Každý sál je určen pro jiné hudební zaměření s různými akustickými potřebami. Požadavky na tónové řízení si vyžádaly spolupráci s odborníky na akustiku. Akustická zvuková izolace je z mezinárodního hlediska velmi kvalitní a stupeň izolace velmi vysoký, a to i mezi jednotlivými zkušebnami a chodbami. Mnohé místnosti jsou postaveny jako plovoucí konstrukce bez kontaktu s hlavní konstrukcí budovy, což byla pro všechny odborníky a dodavatele velká výzva. Všechny konstrukční principy, materiály, instalované topení a osvětlení byly pečlivě vybrány tak, aby splňovaly extrémně vysoké nároky na akustiku. Slavnostní otevření a zahajovací koncert za účasti krále a královny se konaly v lednu 2017 a poté následovaly třídenní lidové slavnosti.

Video https://youtu.be/FyE1EjA-kWk

Země/Region Stockholm, Švédsko

Designér AIX Arkitekter AB (SE)

Spolupracovníci
Architect building: Tobias Rosberg
Architect Concert Halls: Annika Askerblom
Theatre Consultant: Torsten Nobling
Acoustic Consultant Concert Halls: Akusticon, Norconsult
Landscape architect: Funkia
Ventilation/Heating: Incoord
Electrical engineer: Incoord
Structural engineer: Hillstatik
Acoustic Consultant: LN Akustikmiljö
KMH Project Managers: Margareta Källström
KMH Senior Project Arch: Jasmina Jovanović Holm
KMH Assistant Project Arch.: Helena Ekelund
KMH Assistant Project Architect Stable and Facades: Anders Rosenberg
KMH Arch. Conservation Expertise: Johan Engström. Colla

Video vytvořili
Ace Media Group AB

Kontakty na lokaci
Web: www.kmh.se
FB: kmh.stockholm
IG: KMH – kungliga Musikhögskolan
TW: Kungl MusikH

Kontakty na designéra
Web: www.aix.se
FB: aix – arkitekter
IG: aixarkitekter

DOX+

Multifunkční sál DOX+ vznikl v rámci dosud poslední fáze rozšíření Centra současného umění DOX – největšího prostoru zaměřeného na současné umění v České republice. Už od počátku existence Centra DOX bylo záměrem jeho zakladatele a ředitele Leoše Války vytvořit prostor pro setkávání různých uměleckých žánrů. Projekt multifunkčního sálu DOX+, který byl realizován v letech 2017-2018 podle návrhu studia Petr Hájek Architekti, je dalším významným krokem tímto směrem.

Multifunkční sál DOX+ je současně prostorem pro divadelní a taneční produkce, kinosálem, přednáškovým a prezentačním prostorem a díky špičkové akustice i prvotřídním sálem koncertním.

Kapacita sálu je až 500 míst k sezení. Díky svým parametrům (technické vybavení, variabilní teleskopická tribuna, tlumočnické kabiny, samostatný prostor zkušebny, kapacita) představuje sál DOX+ pro Prahu nový unikátní prostor střední velikosti. Jeho prostorová a akustická variabilnost otvírá nové možnosti pro multižánrovou dramaturgii. V návaznosti na výstavní program se Centrum DOX v oblasti živého umění zaměřuje na výzkum aktuálních témat a tvorbu a prezentaci domácích i zahraničních produkcí s důrazem na nezaměnitelnost tvorby a rozvoj nových forem představení. Budovy Centra současného umění DOX a nového multifunkčního sálu DOX+ jsou propojeny dramaturgicky i provozně. Vzniká tak unikátní komplex, který nemá v České republice srovnání. V roce 2018 byl multifunkční sál DOX+ nominován na evropskou architektonickou cenu Mies van der Rohe.

Video https://youtu.be/uMkGjBFiVbU

Země/Region Prague, Czech Republic

Designér Petr Hájek architekti (CZ)

Spolupracovníci
Petr Hájek, Martin Stoss, Tereza Keilová, Cornelia Klien, Cornelia Klien

Video vytvořili
Petra Římalová

Kontakty na lokaci
Web: https://www.dox.cz/en/

Kontakty na designéra
Web: http://hajekarchitekti.cz/i

Roundabout and The Mix

Studio Three Sixty vzniklo v souvislosti se zakázkou na projekt divadla Roundabout, prvního skládacího divadla na světě. Divadlo Roundabout bylo navrženo a postaveno pro divadelní společnost Paines Plough, která se specializuje na turné s novou tvorbou. Díky divadlu Roundabout se stala národní putovní společností. Stavbu divadla zvládne pouhých šest osob, kteří kromě imbusového klíče nepotřebují žádné nástroje, a jejímu základem je jednoduchá modulární konstrukce. Stavba má průměr 10 metrů, v kruhovém hledišti kapacitu 168 míst a na cestách je již pět let. Těší nás, že divadlo Roundabout znovu dostalo tříletý strategický grant nevládní rady pro umění, Arts Council, který mu zaručí finanční prostředky až do roku 2021. Odpovídali jsme za návrh a výrobu konstrukce, během dlouhého období vzniku projektu a prototypu jsme vedli tým a spolu s našimi partnery pro jevištní techniku, osvětlení a výrobu scény, Total Solutions, Howard Eaton Lighting Ltd (HELL) a Factory Settings, jsme divadlo vyrobili. Roku 2015 divadlo Roundabout vyhrálo ocenění Stage Award jako „Divadelní stavba roku“ a na festivalu v Edinburghu bylo vybráno jako „Nejlepší prostor na festivalu Fringe“. S cílem navrhnout a postavit více prostorů jsme založili Studio Three Sixty, abychom využili étos a technologie vyvinuté při práci na divadle Roundabout. Další prostor měl název The Mix. The Mix je plně flexibilní víceúčelový prostor. Navrhli a postavili jsme ho ve spolupráci se společností HELL a nyní se bude komerčně pronajímat klientům, například televizní stanici ITV. Poslední dva roky byl naší chloubou na festivalu High Tide nového dramatu ve Walthamstow.

Video https://youtu.be/oU-xvhLXGkQ

Země/Region United Kingdom

Designér studio three sixty° (UK)

Spolupracovníci
Commissioned: Paines Plough
Design Collaborator and Lighting Fabricator: Howard Eaton Lighting Ltd
Stage Engineering Fabrication: Total Solutions Group
Scenic Construction: Factory Settings
Mentorship: Charcoalblue

Video vytvořili
Filmmaker and Editor: Ben Crocker
Editor: Josh Fletcher

Sala Beckett / Theatre and International Drama Centre

Barcelona, Beckettův sál, 2016. Tento film tvoří části rozhovorů, stěny, materiály, tváře, akce… Materiály a lidé jsou součástí stavby pocházejí z minulosti či budoucnosti a stavba je také reprezentuje. Budovou zní mluvený komentář tvořený částmi rozhovorů se sousedy, architekty a lidmi, kteří v divadle pracují. Film detailně představuje výsledky přestavby tvůrčího prostoru divadla Sala Beckett. Takto život nabývá na intenzitě.

Video https://youtu.be/qDDRKOFYlu0

Země/Region Barcelona, Spain

Designér Flores & Prats Architects (ES)

Spolupracovníci
Architects: Ricardo Flores and Eva Prats
Theatre and Stage Adviser: Engineer Marc Comas
Acoustic Adviser: Arau Acústica
Structure Adviser: Architect Manuel Arguijo
Installations: AJ Ingeniería
Client: Toni Casares, Sala Beckett
Collaborators: Jorge Casajús, Micol Bergamo, Emanuele Lisci, Eirene Presmanes

Video vytvořili
Filmmaker: Albert Badia
Producer: 15-L. FILMS
Production Assistants: Lukas Naraskevicius, Patricia Tamayo
Voice: Toni Casares, Director of Sala Beckett
Voice: Eva Prats, Architect of Sala Beckett
Voice: Ricardo Flores, Architect of Sala Beckett
Voice: Aina Tur, Programming and Head of Relations with Companies
Voice: Sergi Belbel, Dramatist and Professior of Sala Beckett

Kontakty na lokaci
Web: https://www.salabeckett.cat/
FB: https://www.facebook.com/SalaBeckett/
IG: https://www.instagram.com/salabeckett/
TW: https://twitter.com/salabeckett

Kontakty na designéra
Web: http://floresprats.com/
FB: https://www.facebook.com/FloresPrats/
IG: https://www.instagram.com/floresyprats
TW: https://twitter.com/FloresyPrats

Hall I + Abra Ensemble

Sál I postavený na střeše domu č. 60 v telavivské ulici Salame inspiroval matematický „problém osvětlení“. S problémem přišel v 50. letech Ernst Strauss a vyřešil ho sir Roger Penrose.

Řešení problému osvětlení prokázalo, že existuje místnost se zakřivenými stěnami, ve kterém budou vždy tmavé oblasti, bude-li osvětlen jediným bodovým zdrojem světla, a to i když se bude světlo donekonečna lámat o stěny.

Chtěl jsem zjistit, co se stane, pokud na základě topologických vlastností tohoto konceptu vytvořím prostor, a co by postavení takového prostoru naznačovalo.

Sál I byl postaven na balkoně fakulty výtvarného umění Becalelovy akademie umění v jižním Tel Avivu, v části města, kde probíhá rychlá gentrifikace. Objekt bude během roku stržen, aby uvolnil místo nové moderní stavbě.
Stavba sálu byla poněkud absurdní reakcí na tento nevyhnutelný proces městské obnovy. Svým způsobem jde o architektonického parazita.

Znal jsem site specific zvukové performance souboru Abra a zajímalo mě, jak by se zvuk choval v Sále I vzhledem k tomu, že zvukové vlny, pokud jde o jejich fyzikální vlastnosti, nejsou nepodobné světelným vlnám. Inscenace souboru Abra dala prostoru zcela nový význam a bylo poctou uměleckých snah v budově odsouzené k zániku, na které se Sál I postavil.

Video https://youtu.be/pUG0uBMAxs0

Země/Region Tel Aviv, Izrael

Designér Yasha Rozov + Abra Ensemble (IL)

Spolupracovníci
Designer: Yasha Rozov
Constructor: Ofer Cohen
3D Sketches: Eitan Melamed
CNC: Amir Weiss

Video vytvořili
Abra Ensemble: Yifeat Ziv, Faye Shapiro, Noa Haran, Chanan Ben Simon
Editor & Videographer: Aviad Fuchs

Kontakt na designéra
Web: http://yasharozov.com/site

Teatro de Contêiner Mungunzá

Divadlo Teatro de Contêiner Mungunzá postavené z 11 kontejnerů je kulturní prostor a funguje také jako sídlo divadelní společnosti Cia. Mungunzá de Teatro. Stalo se největším příkladem architektury a demokratizace přístupu ke kultuře v brazilském největším městě Sao Paulo. Prostřednictvím akcí zdarma a vstupenek za dostupné ceny se snaží podporovat demokratizaci přístupu ke kultuře a změnit význam území, na kterém se nachází. Prostor díky své dostupnosti zprostředkovává kulturní vztahy. Navštěvují ho lidé z okolí (sousedé, obchodníci a lidé v mimořádně zranitelné sociální situaci) a umělci, kteří pracují s různými jazyky, i lidé z bulváru Avenida Paulista. V prostoru jsou různé výklenky, umožňuje tedy demystifikaci sociálních a kulturních stigmat a sjednocuje iniciativy ve prospěch města. Jelikož se nachází v srdci obchodu s drogami, zahájili jsme i sociální práci s narkomany a bezdomovci. Naše poslední hra Silver Epidemic (Stříbrná epidemie, 2018) je etnograficko-divadelní dokument odhalující vztah mezi umělci a lidmi, kteří žijí v okolí. Divadlo Teatro de Contêiner Mungunzá se stalo majákem veřejné politiky. Během dvou let ho navštívilo více než 150 tisíc lidí na asi 700 uměleckých a společenských akcích. Bylo nominováno na nejprestižnější ocenění v oblasti architektury a výtvarného umění a svým rozsáhlým sociálně vzdělávacím programem je příkladem i v oblasti kulturního managementu.

Video https://youtu.be/ftjTm1ewlkA

Země/Region Sao Paulo, Brazil

Designér Leonardo Akio, Lucas Beda, Marcos Felipe, Pedro Augusto, Sandra Modesto, Verônica Gentilin e Virginia Iglesias (BR)

Spolupracovníci
Director/Curator/Design: Leonardo Akio
Director/Curator/Producer: Marcos Felipe
Director/Curator/Social Innovation: Verônica Gentilin
Director/CEO: Lucas Beda
Director/Technical Manager: Pedro Augusto
Director/Production Executive: Sandra Modesto
Director/Production Executive/Financial Manager: Virginia Iglesias
Paulistan Theater Cooperative

Video vytvořili
Director: Lucas Beda
Director: Verônica Gentilin
Final Editor: Lucas Beda
Script/edition: Verônica Gentilin
Interviewee: Luis Fernando Marques
Interviewee: Marcos Felipe

Další spolupracovníci
Diego Cariri, Fabian Alonso, Fábio Lima, Filipe Ramos, Flávio Barollo, Galiana Brasil, Gilson Silva, Letícia Rodrigues, Luiz Amaral Jr., Paloma Rocha, Priscila Pulga, Sheila Pereira.

Kontakty na lokaci
Web: https://www.ciamungunza.com.br/
FB: https://www.facebook.com/CiaMungunzaDeTeatro/
IG: https://www.instagram.com/explore/locations/1026288696/cia-mungunza-de-teatro?hl=pt

Kontakty na designéra
Web: http://lucasbeda.blogspot.com/
FB: https://www.facebook.com/leonardo.akio.9

HALL06 (part of HALL33)

HALL06 je šestý v řadě 32 dílčích projektů, jehož cílem je budova, která je divadelní hrou, a divadelní hra, která je budovou (HALL33). V instalaci HALL06 se v prostoru setkávají dva účastníci, cizinci, v dialogu beze slov. Jsou vyzváni, aby vešli, šli stejným tempem a našli společný rytmus. Každá místnost je výzvou k interakci, místem pro sdílenou zkušenost, jež se odvíjí v čase. Prostor je navržen jako „architektonická dramaturgie“. Účastníci společně vytvářejí a sdílejí jedinečnou dynamiku založenou na otevřenosti, subtilní hravosti a velkorysosti.

Instalace HALL06 byla představena v divadle Theaterhaus Gessnerallee během festivalu Keine Disziplin Festival. Studenti designu a divadla z Kolínské mezinárodní školy designu (Köln International School of Design) a lotyšského Národního divadelního institutu společně navrhli a postavili instalaci s odborným přispěním kurátora vůní Ashrafa Osmana a voňavkáře Andrease Wilhelma. Během premiéry se konala moderovaná setkání s Maikou Knoblich (Quast & Knoblich) a Danielem Morgenthalerem (Helmhaus Zürich) a 30. ledna pak setkání s Xavierem Bellpratem (Bellprat Partners) a Christophem Kellenbergerem (OOS).

Video https://youtu.be/49yDsgbl18w

Země/Region Zürich, Switserland

Designér TAAT (BE, NL)

Spolupracovníci
Breg Horemans, Gert-Jan Stam

Video vytvořii
Ilona Van Den Brekel

Kontakty na lokaci
Web: https://www.gessnerallee.ch/
FB: https://www.facebook.com/Gessnerallee/?ref=br_rs
IG: https://www.instagram.com/gessneralleezh/?hl=en

Kontakty na designéra
Web: http://taat-projects.com/
FB: https://www.facebook.com/taatprojects/
IG: https://www.instagram.com/taat_projects/?hl=en

Tripoli International Fair

Návštěvníci Experimentálního divadla, známého pod názvem Dome (Kupole), vytvářejí ihned po vstupu dovnitř zvuky. Radikálně modernistická kupole v Tripolisu, kterou navrhl brazilský architekt Oscar Niemeyer, stojí jako svědectví pokusu decentralizovat zemi a vzbudit zájem o severní část Libanonu.

Niemeyerova stavba byla opuštěna začátkem libanonské občanské války v roce 1975 a zbyla po ní jen řada pozoruhodných, strašidelných symbolů na tripolském panoramatu. Tato nepřítomná přítomnost odkazuje na nejistou budoucnost. Přestože se původní záměr Mezinárodního výstaviště v Tripolisu zřejmě nikdy nerealizuje, kostra Kupole je dnes důležitým prostorem pro site specific performance. Stačí vejít dovnitř mezi zakřivené stěny, a vychutnáte si jedinečnou akustiku odhalující a zesilující nové zvuky.

Kupole je v ohrožení, protože stavba se nikdy neopravovala ani neudržovala. Cílem je proměnit ji v kulturní prostor, kterým původně měla být, a využít umělecké subkultury ke zvýšení povědomí o nebezpečích, která výstavišti hrozí. V představení The Dome Sessions (Hry v kupoli) umělci experimentují mezi stěnami kupole. Třebaže budovu čeká nejistá budoucnost, faktem zůstává, že, ať již bude zničena nebo projde rekonstrukcí, ztratí svou současnou tvář. Její podoba je však svědectvím o historii a situaci Libanonu, proto je nanejvýš důležité navždy zachytit a oživit obrazy našich zkušeností ve filmu.

Video https://youtu.be/Qe_OIaYZgww

Země/Region Tripoli, Lebanon

Designér Firas El Hallak (LB)

Režie/Producent: Firas El Hallak

Mario Office

Toto představení se natáčelo v malé výrobní jednotce s názvem „Efficiency House“ v Hongkongu. Původně sice nesloužila k pořádání veřejných vystoupení, ale my jsme se pokusili přeměnit její prostor v jeviště pro kouzelnou show.

Cílovým publikem inscenace je široká veřejnost, ale prvními diváky jsme byli také my sami. Rád bych uvedl několik myšlenek týkajících se inscenace. Chtěli bychom, abyste na sebe tuto kouzelnou show nechali působit a získali představu o tom, co se v Hongkongu děje, pokud jste ho ještě neměli možnost navštívit.

Příběh pojednává o Vincentovi a Fioně, kteří se podobají 700 milionům hongkongských pracujících. Pracují v jednom malém oddělení v tovární budově na San Po Kong v Hongkongu. Každý den mají nastavený budík na 7:00, v 9:00 mají první schůzku, ve 12:00 pracovní oběd, v 15:00 poradu týmu, v 17:00 zvedají telefon, v 18:00 mají následnou ad- hoc poradu, v 19:00 křičí a ruší rodinnou večeři, ve 20:00 už jsou vyčerpaní a ve 21:00 jejich náročný den možná skončí.

Snažili jsme se zinscenovat životní styl nejvíce zaměstnaných lidí v Hongkongu. Život je umění, umění hrané každodenním lidským životem.

Video https://youtu.be/UMM9gX5wpc0

Země/Region Hong Kong

Designér Ng Sai Kit, Ricky (HK)

Spolupracovníci
Ricky Ng Sai Kit, Michael Lam Cheuk Kit, Veronica Fong

Video vytvořili
Ricky Ng Sai Kit, Michael Lam Cheuk Kit, Veronica Fong, Vicent Jim, Fion Cheung

Kontakty na lokaci
Web: https://cardfreakhk.wixsite.com/magic 

Kontakty na designéra
FB: https://www.facebook.com/Magic-Michael-Lam-577262005714054/
IG: https://instagram.com/magicmichaellam?utm_source=ig_profile_share&igshid=1qwsf0fp4pdjk

URS127 Gallery

Galerie URS 127 se nachází v historické části čtvrti Ta-tao-čcheng v tchaj-wanské Tchaj-peji. Zkratka URS označuje Stanici pro regeneraci města (Urban Regeneration Station), projekt úřadu pro regeneraci města Tchaj-pej. Ta-tao-čcheng je poměrně uzavřená a donedávna nepříliš přístupná obchodní čtvrť. Vzhledem k přísné urbanistické regulaci této oblasti někteří její obyvatelé darují své nemovitosti vládě. Na oplátku mohou získat určité výhody. Budova Galerie URS 127 sloužila před rekonstrukcí jako třípatrový obchodní dům. Dnes je jejím hlavním cílem otevřít celý prostor veřejnosti. Jejím provozováním byla pověřena Katedra architektury Tamkang University a do „inkubátoru“ galerie byla přizvána divadelní společnost The 7 Plays.

Společnost prostor využila jako experimentální divadelní jeviště a začala sbírat příběhy místních komunit. Poté debutovala sérií divadelních her s názvem Shi-Qi Teahouse (Čajovna Š‘-čchi) a tři roky vystupovala na tchaj-pejském festivalu u příležitosti nového lunárního roku. Příběh se odehrával v místním obchodě s čajem a prostor galerie posloužil jako jeviště. Diváci do příběhu pronikli už vstupem do prostoru. Mohli se v něm zastavit a užít si hru a stejně jako v jiných čajovnách si mohli dělat, co chtěli. Toto očekávání měli obyvatelé i během festivalu u příležitosti nového lunárního roku. Hrou Shi-Qi Teahouse (Čajovna Š‘-čchi) se v této tradiční obchodní čtvrti nebývale změnil zážitek z divadelního představení.

Video https://youtu.be/vw8SGVX_mOs

Země/Region Taipei, Taiwan

Designér Department of Architecture, Tamkang University (TW)

Spolupracovníci
Taipei City Urban Regeneration Office
Department Of Architecture, Tamkang University
Producer: Pei-Hsin Chen
Director/ Playwright: Ray Huang
Performers: Geng-Hua Chang, Wan-Ju Chiang, Hsin-Yi Tseng, Meg Lee

Video vytvořili
Never Perfect Originality Studio
Taipei City Urban Regeneration Office
Producer: Pei-Hsin Chen
Director / Editor: Wan-Ju Chiang

Další spolupracovníci
Whole + Architects & Planners, Ya-Han HO, Hsin-Jou Gao

Kontakty na lokaci
Web: http://www.urstaipei.net/en/article/2587
FB: https://www.facebook.com/urs127artfactory/